Eleinte kissé bizalmatlan voltam ugyan a csibeszárnnyal, de igazán pompás leves sikerült készíteni belőle.
Ami nagyon fontos a hozzávalókon kívül, hogy a húst jól mossuk le és az esetlegesen rajtamaradt tollakat távolítsuk el. A hozzávalók egyébként 2 személy részére: 2 db csibeszárny, egy fej vöröshagyma, egy nagy sárgarépa, só, bors, esetleg valami ételízesítő, esetleg néma petrezselyem. Kell hozzá kellékként egy fazék és egy kés, amivel összeaprítjuk a zöldséget. Ennyi. Egyszerű lesz!
Tegyünk fel mondjuk másfél liter vizet a tűzre és tegyük bele a madárszárnyakat, rá a födőt. Ezután pucoljuk meg a fej vöröshagymát és a sárgarépát. A vöröshagymát girizdekre vágjuk, a sárgarépát pedig 4-5 cm-es hasábokra, azokat pedig négybe szeljük.
Ezek után, ha levesszük a födőt a madárszárnyakról, elég rusnya látvány fogad minket. Ha ez így van, ne essünk kétségbe, készül a leves! :)
Ha a madárszárnyak már úgy 20 perce főnek, tegyük hozzá a felaprított zöldségeket (van, aki átszűri ilyenkor még a levest, de ha jól megmostuk a húst, nincs rá szükség).Így már egy fokkal jobban néz ki a lötyi, de még kell neki egy kis idő, aztán beleszórhatunk némi ételízesítőt és elkeverjük. Ha ételízesítőt használunk (amit ajánlok; lehet 200Ft körül venni és kitart jópár hónapig), akkor ne tegyünk bele sót, mert az ételízesítő elég sóssá teszi! Nagyjából 10 perc múlva kóstoljuk meg a levet és fűszerezzük ízlés szerint (nálam ez annyit tett, hogy szórtam bele némi feketeborst). Úgy még 10 perc szükséges ahhoz, hogy a répa szépen megfőjön. Ellenőrzésként kóstoljuk meg. Vigyázzunk vele, mert nagyon forró! Ha a répa jó már, akkor a húst is nézzük meg. Ha könnyen lejön a csontról, akkor a leves már majdnem teljesen elkészült. Ilyenkor szórjuk bele a tésztát - ki mennyit szeret. Várjuk meg, hogy a tészta megfőjön és tálalhatjuk is a levesünk.
Tyúkhúsleves (2 személy részére)
2 db csibeszárny 146 Ft cérnametélt 40 Ft 1 nagyobb sárgarépa 25 Ft 1 fej vöröshagyma 30 Ft ételízesítők 10 Ft Összesen 251 Ft