A pörkölt egy igen egyszerűen elkészíthető és ízletes étel, ezért is esett első választásom ezen ételcsalád egyikének elkészítésére. Eleinte még marhapörköltre gondoltam, de igen drága manapság a marhahús (2000 Ft/kg körül mozog). A sertéshús volt még a legkedvezőbb, azon belül is a sertéslapocka: 1200 Ft/kg a Spárban. Vettem hát fél kg sertéslapockát. Kell még hozzá két fej vöröshagyma, fél evőkanál csemege törtpaprika (paprikapor, ha úgy tetszik), pirosarany (ha erősen szereted, akkor erős pirosarany), fél evőkanál zsír, vagy olaj, némi só, két nagyobb paradicsom és ennyi... Ha nem akarunk a nokedlivel bajlódni - márpedig elsőre ne akarjunk -, vegyünk hozzá mondjuk szarvacsaktésztát (a spáros 195 Ft és csak a harmadát kell felhasználnunk).

 

Először is készítsük elő a terepet! Pucoljuk meg, majd vágjuk fel kicsi kockákra a hagymát. Hámozzuk meg a paradicsomot (előtte érdemes áztatni egy-két percet forró vízben, így könnyebben lejön a bőre) és vágjuk fel 2-3 cm-es darabokra. A húsból vagdossuk ki az inakat és vágjuk le a nagyobb zsírdarabokat is róla, majd ízlés szerint vágjuk fel kockákra. Az én ízlésem a nagyjából 1x1x1cm-es kockákat szereti. Ez nekem nagyjából fél órámba telt, de ezzel meg is vagyunk az előkészületekkel. És még valami! A húst se a felaprítás előtt, se utána ne felejtsük el alaposan átmosni!
Ezek után fogjunk egy nagyjából 2l-es edényt, tegyünk bele fél evőkanál zsírt, gyújtsunk alá és várjuk meg, amíg a zsír elolvad. Ezután szórjuk bele a zsírba a hagymát és süssük üvegesre (a hagyma - bármilyen meglepő is - átlátszóvá válik és így néz majd ki: üveges hagyma; de Te próbáld majd meg nem odaégetni!). Miután ezzel megvagyunk, vegyük le a tűzről a lábost majd tegyünk a hagymához fél evőkanál törtpaprikát, nagyjából harmad-fél tubusnyi pirosaranyat (a kicsiből), öntsünk hozzá egy pohár hideg vizet és tegyük vissza a tűzre (azért fontos levennünk a tűzről, mert ha megég a paprika, annak igen keserű lesz az íze). Már meg is vagyunk a pörköltalappal. Nem mondom, hogy nagyon szép, de legalább finom (lesz).
Miután visszatettük már a lábost és elkevertük a dolgokat, tegyük bele a húst (lehetőleg ne öntsük, hanem kézzel markoljuk ki a tálból, hogy minnél kevesebb húslé kerüljön a fazékba) és szórjuk hozzá a meghámozott és darabokra szelt paradicsomot is. Senkit se tévesszen meg a háttérben lévő felszeletelt répahalom, azt most nem tesszük bele a pörköltbe, abból majd levest készítünk, de az már egy másik történet lesz...
Szóval miután beletettük a húst és a paradicsomot, keverjük el, tegyük rá a födőt a fazékra és közepes lángon hagyjuk egy ideig főni. Nagyjából fél óra szükséges ahhoz, hogy ne csak a paprikás víz ízt érezzünk, amikor megkóstoljuk a szaftot. Ilyenkor elkezdhetjük ízesíteni akár sóval, akár paprikával, ki hogy szereti. Ha jó úgy, ahogy van (mert ez is könnyen előfordulhat, ugyanis a pirosarany elég sós), ne kontárkodjunk bele. Hagyjuk, hogy had főjön szépen meg a hús. Ez kb. egy-másfél óra. Kiveszünk egy darab húst és megesszük. Ha finom és nem rágós, kész is vagyunk a pörkölttel.

Ezek után már csak a tésztát kell megfőzni.
Tegyünk egy fazékba vizet, egy fél evőkanálnyi olajat, némi sót (mondjuk 3 csipetnyit - a csipet, mint mértékegység azt jelenti, hogy hüvejt és mutatóujjunkkal belemerülünk a sóba és azt beleszórjuk a vízbe) és forraljuk fel (ha meleg vizet teszünk, az hamarabb felforr). Energiatakarékosabb és gyorsabban is elérhető a forrás, ha fedőt teszünk az edényre.
Ott tartunk, hogy forr a víz... öntsük bele a csigatésztánk harmad részét és hagyjuk az újra forrásba jövő vízben nagyjából 10 percig. Kóstoljuk meg, hogy megfőtt -e a tészta (nem kemény). Ha megvagyunk, óvatosan - lehetőleg csap alatt - öntsük a tésztás vizet egy szűrőbe, majd a tésztát öblítsük át hideg vízzel.

Meg is volnánk

 Sok sikert mindenkinek! Az enyém annak ellenére, hogy elég csípősre sikerült nagyon finom lett.

0,5 kg sertéslapocka600 Ft 
2 fej vöröshagyma70 Ft 
2 paradicsom60 Ft 
0,5 evőkanál étkezési sertészsír8 Ft 
0,5 evőkanál törtpaprika30 Ft 
0,5 tubus pirosarany 100 Ft 
 ~20 dkg spar szarvacska tészta80 Ft 
   
 Összesen948 Ft 

 

Igaz, hogy 948 Ft, de én pl. háromszor is ettem belőle, szóval egy étkezés így nagyjából 350 Ft-ba jön ki.

Szerző: Albiszakács  2009.08.10. 16:42 7 komment

Címkék: pörkölt hús sertés 1000ft sertéspörkölt sertéslapocka 2óra

A bejegyzés trackback címe:

https://albiszakacs.blog.hu/api/trackback/id/tr221300752

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

oswaldo 2009.08.11. 03:02:03

:D hatalmas a kép májsztró :DD

Sompolygó Samu 2009.08.11. 19:26:30

Valóban biztatóan néz ki. Régen az mtv-n volt az első TV-s főzőműsor amivel életemben találkoztam, azt Kudlik Júlia vezette az volt a JUlI-SULI. Akkor ez meg a Gyuri-suli.

kaamir 2009.08.11. 20:49:22

Tényleg nagyon gusztusos. Gratula :)

Albiszakács · http://albiszakacs.blog.hu 2009.08.12. 10:26:11

Köszönöm a dícsérő szavakat! :D
Nem sokára jön a tegnap készített rakottkrumpli; az is jól nézett ki, de nekem mondjuk a pörkölt jobban ízlett :)

neutrinoo 2010.02.18. 07:49:56

Ha dinszteléskor a hagymára sót szórunk a hagyma levet ereszt,és kisebb az esélye az odaégésre,de ha folymatosan figyeled és kevergeted ,akkor nem fog odaégni. Lényeg,hogy legyen alatta inkább tőbb olaj,zsír,vagy víz ami kijött belőle. Ne szárazon kevergesd.Az a jó,ha csúszik az alján és nem tapad kicsit se.:)

toandrea 2011.01.15. 13:37:21

Üdv.Alibiszakács,
Már javában fő a setéspörkölt, lapockábül! Pillanatokon belül kész és teszt ;-)
Előre is kössz.

toandrea 2011.01.15. 13:44:05

-ból, bocs, nagyon finom!!!!!!!!!!
süti beállítások módosítása